Funcionament del projecte
Recollida del residu tèxtil
La primera acció per impulsar una cadena de valor que reintrodueixi material secundari post consum és recollir aquells recursos tèxtils que els consumidors descarten. Aquesta acció es realitza a través de dos canals:
- Solidança: a través dels contenidors al carrer.
- Take back: a través de les empreses participants en el projecte: Yerse, Boboli, Sita Mur, System Action i Simorra. Això significa implementar un procés de retorn del producte als responsables de la introducció d’aquest al mercat. Per tant, les empreses de moda que participen en aquest projecte han implementat un sistema de recollida dels productes tèxtils descartats pels consumidors.
Classificació i preparació
En aquest segon pas, Solidança, com a gestor de residus, s’encarrega de recollir i realitzar la primera classificació. En aquesta primera classificació es separen els productes que poden ser reutilitzats i revenuts, dels productes que poden ser reciclats. Aquests últims seran els que passen a la següent acció.
En aquesta segona baula de la cadena es realitza la classificació dels recursos tèxtils que no han pogut ser reutilitzats. Aquí la classificació es realitza a través de les tecnologies NIR i l’automatització. L’objectiu és poder classificar segons composicions i colors, per poder obtenir, al final del procés, material secundari de més bona qualitat i més homogeni en la tipologia de fibres.
Extracció d'impropis
Un cop s’ha classificat per composició, per aconseguir que aquests recursos puguin ser reciclats, cal realitzar un procés d’extracció d’impropis. Aquests impropis son tot allò que no és fibra tèxtil: etiquetes, cremalleres, botons, brodats, lluentons, plastificats, etc.
Trituració
La trituració dels recursos tèxtils ja classificats és l’inici del procés de reciclatge mecànic per a l’obtenció de fibra secundària. El resultat d’aquest procés és la borra tèxtil preparada per ser barrejada i filada.
Filatura
Un cop hem obtingut la borra de material secundari postconsum, aquesta ja pot ser barrejada amb algun altre material que permeti crear fils resistents i durables. Aquesta baula de la cadena s’encarrega d’experimentar amb el % de fibra de material secundari per a crear fils de qualitat que puguin ser introduïts altra vegada a les col·leccions de moda de les empreses participants al projecte.
Tissatge
Un cop creats els fils, el següent pas serà el tissatge. Tant per calada com per gènere de punt. Els fils elaborats amb el material secundari serviran per a l’experimentació en aquestes dues estructures tèxtils.
Acabats
Els acabats tant del teixit com dels fils son un pas molt important per aconseguir durabilitat en les estructures tèxtils elaborades amb aquesta tipologia de fibres secundaries. Al ser fibres curtes aquestes solen desprendre’s més fàcilment de l’estructura, formant boles i peelings. Els acabats permeten fixar millor i més temps les fibres. D’aquesta manera podem aconseguir allargar la durabilitat i la qualitat dels teixits .
Confecció
La baula de la confecció integra el patronatge de les peces finals, el tall, la confecció i l’etiquetatge final de la peça.
Venda al consumidor
L’objectiu en aquesta etapa, és que les empreses de moda participants en el projecte puguin incorporar aquest material que ha estat transformat en territori català, en noves peces per a les seves col·leccions.