Últimes notícies

- Detalls
Catalunya ha fet un pas endavant en la integració del reciclatge tèxtil a la indústria de la moda amb la consolidació de l’última fase del projecte RETEXCAT que ha permès transformar residus tèxtils recollits als contenidors de roba en un producte comercial. Concretament, la fibra reciclada s’ha incorporat en dos models -jaquetes i pantalons curts- de la línia infantil Mango Kids.
RETEXCAT és una iniciativa pionera que pretén industrialitzar el reciclatge tèxtil postconsum, establint un procés estandarditzat i eficient per transformar residus tèxtils en matèria primera secundària de qualitat. L’objectiu és garantir un flux continu de materials reciclats que permeti la producció de noves peces de roba, demostrant que la circularitat en la indústria tèxtil és no només viable, sinó imprescindible per a un model més sostenible i de proximitat.
Integrant totes les baules
Per fabricar les peces s'ha seguit un procés de transformació del residu tèxtil en un producte de qualitat, gràcies a la col·laboració de diverses entitats. La primera fase va començar amb la recollida de 30.290 kg de roba usada de contenidors de carrer, per part de Solidança, dels quals gairebé la meitat es van destinar al reciclatge. Coleo va gestionar 13.835 kg d’aquests residus i en va seleccionar els teixits no reutilitzables més adequats fins a obtenir 1.215 kg de material net.
A continuació, l’empresa Triturats la Canya es va encarregar de triturar aquest material i convertir-lo en borra a la seva planta de la Garrotxa i, deu kilòmetres més lluny, aquesta borra es va transformar en 5.500 kg de fil reciclat a l’empresa Pagès Valentí. Aquest fil es va utilitzar per teixir 5.857 metres de tweed a Coleo, compost per cotó reciclat, polièster reciclat i material tèxtil post-consum procedent de contenidors.
Els acabats tèxtils es van dur a terme a Estampados DAMF, a Pineda de Mar, on es van obtenir 4.399 metres de teixit llest per a la confecció, que va dur a terme Coleo. Finalment, Mango ha utilitzat aquest teixit per a produir dos models que inclouen la fibra reciclada per a la línia Kids. Aquestes peces ja estan disponibles a la web de la marca i es preveu que arribin a les botigues el març de 2025.
Els reptes del tèxtil
El reciclatge tèxtil continua sent un gran repte als països desenvolupats i existeix una necessitat urgent per reduir l’impacte ambiental del sector. Actualment, el sector tèxtil és un dels majors consumidors de recursos naturals i responsable de més del 10% de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), superant el transport marítim i l’aviació junts. A nivell mundial, és el tercer sector en consum d’aigua, només per darrere dels cultius de blat i d’arròs, i el quart major demandant de matèries primeres després de l’alimentació, l’habitatge i el transport. Malgrat aquest impacte, es calcula que menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen per convertir-los en nous materials.
A Catalunya, amb un consum mitjà de 21,3 kg de productes tèxtils per persona i any, més de 134.000 tones de residus tèxtils es valoritzen energèticament o es llencen a l’abocador, i tan sols un 13% es recull selectivament.
Impulsant la transformació
En resposta a aquest repte, l’any 2023 neix RETEXCAT, un projecte que impulsa la transformació dels residus tèxtils en nous materials i productes, promovent un model d’economia circular més eficient, sostenible i de proximitat per revertir aquesta situació i demostrar que la circularitat en la indústria tèxtil no només és possible, sinó necessària.
El projecte, generat sota el paraigua del Pacte per a la Moda Circular a Catalunya, un acord voluntari per impulsar la transformació del sector del tèxtil cap a un model circular a partir d’una perspectiva integral i integradora de tots els actors, públics i privats, de la seva cadena de valor, donar resposta de forma conjunta i efectiva als reptes del sector, establint objectius comuns i generant instruments per fer possible la transformació cap a un model circular.
RETEXCAT compta amb el suport del departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat i amb la participació de les marques Mango, Boboli, Simorra, Sita Murt, System Action i Yerse; i les empreses industrials Solidança, Coleo, Picvisa, Triturats la Canya, Hilaturas Jesús Rubio, Hilados Olotenses, Pagès Valentí, Planafil, Coleo Tèxtils i Estampados DAMF. L’ARC ha subvencionat el projecte amb 854.474 euros, coordinat pel Clúster Català de la Moda (MODACC) i Datambient, a través d’una convocatòria d’ajuts per al foment de l’economia circular.

- Detalls
En el marc del projecte RETEXCAT, la fase de confecció es realitza a Coleo, un taller especialitzat que es fa càrrec del patronatge, tall, costura i etiquetatge final de cada peça. Aquest procés representa l'última baula de la cadena industrial que converteix els teixits reciclats en noves peces de moda, seguint un model de producció circular.
Gràcies a aquesta metodologia, es tanca el cercle de la reutilització, garantint que les peces siguin de qualitat i respectuoses amb el medi ambient, alhora que fomentant la sostenibilitat en la indústria tèxtil.

- Detalls
Ahir va tenir lloc la segona sessió plenària del projecte RETEXCAT a les instal·lacions de Solidança, un esdeveniment que va reunir diversos agents del sector tèxtil per continuar avançant en els objectius de sostenibilitat i economia circular. Aquesta jornada va ser una oportunitat per consolidar els avanços del projecte, establir les línies de treball per als propers mesos i iniciar el procés de detectar les barreres tècniques, econòmiques o sistèmiques, i cercar els mecanismes que ajudin a modificar-les.
El programa de la jornada va iniciar-se amb la rebuda dels participants a la planta de gestió tèxtil de Solidança. Els assistents van poder realitzar una visita guiada per les instal·lacions, on van descobrir de primera mà el procés de classificació dels tèxtils i calçat recollits dels contenidors de carrer. Aquest procés té com a objectiu prioritari la seva reutilització sempre que sigui possible, o bé el reciclatge. La visita va oferir una oportunitat única per aprofundir en el coneixement del model de gestió tèxtil i en les bones pràctiques aplicades al sector.
Seguidament, es va donar inici a la sessió plenària amb la benvinguda de Solidança, els amfitrions de la trobada, seguida de la intervenció de Pilar Chiva, directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus, entitat que finança el projecte. Posteriorment, es va presentar la pàgina web del projecte, concebuda com una eina clau per fomentar la interconnexió entre els diversos actors implicats en la cadena d’incorporació del residu tèxtil postconsum. A continuació, es va realitzar un repàs exhaustiu de l’estat actual del projecte, que continua avançant amb fermesa en el seu objectiu d’industrialitzar l’ús del tèxtil postconsum com a matèria primera secundària.
Per arribar a l’actual fase de confecció del producte, el projecte Retexcat ha seguit un procés estructurat en diverses etapes. Inicialment, es van recollir els residus tèxtils mitjançant els contenidors de Solidança i els sistemes de take back de les marques participants. Posteriorment, els materials van ser classificats per a la seva reutilització o reciclatge. La fracció destinada a reciclatge es va separar segons la composició i el color, utilitzant tecnologies avançades. Un cop classificats, es van extreure els materials impropis, com etiquetes i botons, i els teixits es van triturar i desfibrar per obtenir-ne borra. Aquesta es va convertir en fil i posteriorment es va teixir per produir noves estructures tèxtils. Finalment, es va dur a terme la fase d’acabats, centrada en millorar la qualitat i la durabilitat dels teixits resultants. Actualment, el projecte es troba en la fase de confecció de peces de roba, les quals es preveu posar a la venda a les botigues el proper mes de març.
A la recta final de la jornada, es va dur a terme una taula rodona que va esdevenir un espai de diàleg i intercanvi d’aprenentatges entre els participants. Durant la sessió, es van analitzar tant els reptes com els èxits assolits fins al moment, a més d’identificar les principals barreres tècniques i econòmiques trobades. Així mateix, es van plantejar propostes de millora per afrontar aquests desafiaments. Per concloure, es van establir les properes passes a seguir amb l’objectiu de continuar avançant en la transformació del sector tèxtil cap a models més responsables i sostenibles.

- Detalls
Estampados Jiménez i Estampados DAMF lideren la fase d’acabats del projecte RETEXCAT, un procés essencial per millorar la durabilitat dels teixits reciclats i dotar-los de les característiques finals desitjades.
El procés inclou passos com el descruat a baixa temperatura per preservar les fibres, el bany de suavitzant, l’assecatge, la fixació per estabilitzar l’amplada i el gramatge, i l’enrotllat i embossat final. A més, es prioritza la reducció del consum d’aigua i l’optimització dels recursos, assegurant un resultat de màxima qualitat tècnica.
Els acabats posen de manifest el potencial dels materials reciclats dins la indústria tèxtil, combinant sostenibilitat i innovació.

El projecte RETEXCAT inicia una nova fase amb Coleo Textiles liderant el tissatge amb fils reciclats
- Detalls
RETEXCAT, el projecte que impulsa la innovació en la reutilització de materials tèxtils, entra en una etapa decisiva amb la incorporació de Coleo Textiles en el procés de tissatge. En aquesta fase, els fils fets amb materials reciclats es transformaran en teixits, obrint la porta a un millor coneixement sobre la seva adaptabilitat a diferents aplicacions tèxtils.
Aquest avenç és un pas essencial per continuar avançant cap a una moda més responsable i sostenible, demostrant el potencial de l’economia circular en el sector tèxtil.

- Detalls
El projecte RETEXCAT continua fent passes fermes cap a la circularitat en el sector tèxtil. En col·laboració amb Triturats la Canya i sota el lideratge de Pagès Valentí, s’ha aconseguit transformar fibra tèxtil post-consum, combinada amb materials reciclats industrials, en fils reciclats d’alta qualitat.
El procés ha inclòs diverses fases crítiques, com ara l’obertura, homogeneïtzació, carda i filatura, fins a obtenir fils en bobines preparats per al tissatge. Aquestes bobines han superat un control rigorós per assegurar-ne l’estabilitat, durabilitat i qualitat final.
Aquesta nova fita representa un pas endavant en la implementació de solucions sostenibles i la promocció de la circularitat dins del sector tèxtil.

- Detalls
El projecte RETEXCAT ha aconseguit produir el primer lot de borra tèxtil 100% reciclada a partir de roba usada, una fita clau per avançar cap a l’economia circular en la indústria tèxtil catalana. L’empresa Triturats La Canya ha estat l’encarregada de processar aquest lot, elaborat íntegrament amb cotó blanc procedent de residus post-consum.
El procés ha començat amb la selecció i el trossejat de les peces de roba, que posteriorment s’han homogeneïtzat per assegurar una qualitat uniforme del material. Finalment, mitjançant un sistema de trituració amb rodets, els tèxtils s’han desfibrat fins a obtenir borra, un producte que pot ser reutilitzat en la fabricació de nous fils i teixits.
Aquest pas endavant confirma el compromís de RETEXCAT amb la sostenibilitat i posa de manifest el potencial del reciclatge tèxtil per reduir els residus i fomentar una moda més responsable.

- Detalls
El passat 6 de novembre es va celebrar el segon aniversari del Pacte per a la Moda Circular a Catalunya, una iniciativa pionera que treballa per transformar el sector tèxtil cap a la circularitat. L’esdeveniment va comptar amb la participació d’empreses i entitats clau compromeses amb aquest repte, destacant el paper de RETEXCAT com a projecte exemplar en aquesta transició.
El Pacte per a la Moda Circular, nascut el 2022, impulsa estratègies com la reutilització, l’activació del mercat de fibres secundàries i l’increment de la recollida selectiva de tèxtil, tot aprofitant l’herència històrica tèxtil de Catalunya. A través de la col·laboració entre actors públics i privats, s’han fixat objectius ambiciosos per al 2024, com reduir entre un 5 i un 10% la generació de residu tèxtil, augmentar fins al 30% la recollida selectiva i assolir un 50% de reciclatge d’aquests materials.
RETEXCAT, coordinat per MODACC, és un dels projectes finançats per l’Agència de Residus de Catalunya que ja està marcant la diferència. Amb la participació de marques com Boboli, Mango, Sita Murt o Yerse, el projecte se centra en incorporar fibres secundàries de roba en desús per crear nous productes de moda. Solidança i Coleo van presentar els avanços del projecte, destacant com RETEXCAT exemplifica la circularitat aplicada al sector tèxtil català.
Durant l’acte, ACCIÓ i l’ARC van exposar oportunitats de finançament per a projectes de sostenibilitat, facilitant a les empreses noves eines per avançar cap a un futur més verd.
El Pacte per a la Moda Circular continua creixent amb la incorporació de marques com Decathlon, Lola Casademunt, ThePostFiber i Wallapop, que van compartir bones pràctiques i estratègies per sumar esforços en aquesta transformació.
La jornada es va tancar amb un dinar de cloenda que va reafirmar el compromís de tots els participants per treballar junts en un futur tèxtil més sostenible.

- Detalls
El projecte RETEXCAT ha completat amb èxit la seva primera fase, enfocada en la recollida i classificació de tèxtil post consum. Gràcies a la col·laboració de Solidança, s’han recollit més de 30.000 kg de roba dipositada en contenidors de carrer. Coleo ha estat l’encarregat de seleccionar i preparar les peces per al reciclatge, retirant els elements impropis com botons, cremalleres i etiquetes.
Aquest material recuperat entrarà ara a la cadena industrial per convertir-se en noves peces de roba, seguint processos que inclouen la transformació en borra, la creació de fil i teixit, i la confecció final.
Per a més detalls sobre aquest projecte que impulsa l’economia circular i la moda sostenible, visiteu la pestanya de procés de la nostra web.

- Detalls
Les marques Systemaction, Yerse, Sita Murt, Simorra i Boboli formen part d’aquesta iniciativa que busca impulsar l’economia circular en el sector tèxtil
En el marc del projecte RETEXCAT, que busca revolucionar el procés industrial del reciclatge tèxtil postconsum, s'està desenvolupant un programa d'assessorament tècnic per integrar l'ecodisseny a les marques de moda catalanes, a càrrec de l'experta en disseny i sostenibilitat Ariadna Rovira. Les marques Systemaction, Yerse, Sita Murt, Simorra i Boboli formen part d'aquesta iniciativa que té com a objectiu impulsar l’economia circular en el sector tèxtil.
El programa d’assessorament inclou cinc sessions: una sessió inicial conjunta i quatre sessions individuals per a cada marca. Durant la primera sessió conjunta, que es va dur a terme a les instal·lacions del Clúster Modacc, es van explorar diverses estratègies d’ecodisseny aplicables i es van exposar les normatives que afecten i afectaran la indústria en els pròxims anys dins de l’Estratègia Europea del Tèxtil.
Després d'aquesta primera sessió conjunta, es van iniciar les sessions individualitzades per cada marca. La primera d'elles va consistir en una anàlisi del producte i de la marca per integrar l'ecodisseny, estudiant la tipologia de producte, la cadena de subministrament i l'operativa de gestió i producció. A partir d'aquesta anàlisi, es va desenvolupar una primera diagnosi del producte i de la marca per a una òptima implementació de l'ecodisseny. En aquest sentit, durant el passat mes de juny, algunes de les marques participants ja van poder realitzar la segona sessió individualitzada, enfocada a la identificació de reptes i oportunitats del producte global de cada marca.
En els propers mesos estan programades la tercera i quarta sessions, dedicades a la selecció de productes i estratègies pel prototipatge de nous productes, i al plantejament de l’estratègia d’ecodisseny més adequada per a cada cas. Aquestes sessions culminaran durant l’últim trimestre de l’any amb la identificació de productes potencials per incorporar material secundari i la selecció de les estratègies d’ecodisseny més adequades per a elaborar nous prototips dels productes seleccionats.
Ariadna Rovira, responsable de la formació tècnica i experta en disseny i sostenibilitat, afirma: "Aquest projecte és òptim, ja que brinda a les marques l'oportunitat d'integrar l'ecodisseny en els seus equips i en la seva estratègia de producte, a la vegada que participen d'un projecte col·laboratiu que els permet la introducció de residu postconsum en les seves col·leccions. Ha estat clau facilitar una bona sessió inicial perquè totes les marques comparteixin un llenguatge comú sobre la sostenibilitat i l'ecodisseny, així com per brindar el coneixement de l'ampli ventall d'estratègies aplicables. A partir d'aquí, les sessions individualitzades són molt enriquidores, ja que amb cada marca descobrim el seu potencial propi i trobem els camins a curt i llarg termini per a integrar l'ecodisseny a escala global."
Aquest programa d’assessorament tècnic representa un pas important cap a una indústria tèxtil més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, reforçant el compromís de les marques catalanes amb la sostenibilitat.
Més articles …
Pàgina 1 de 2