Les dificultats a l’hora de classificar correctament la roba estampada per al seu reciclatge suposen un repte important per al sector tèxtil. Sovint, la barreja de colors fa que aquestes peces no es puguin identificar de manera precisa i acabin als abocadors, sense possibilitat de recuperació ni reutilització.

Per fer front a aquest problema, s’ha portat a terme el projecte CAVAPIC, desenvolupat en el marc del projecte RETEXCAT. Es tracta d’una innovació tecnològica que incorpora un nou programari capaç de detectar amb més precisió si una peça és llisa o estampada, millorant així la classificació del tèxtil postconsum amb contingut de cotó.

Els resultats assolits són significatius: s’ha aconseguit classificar el tèxtil amb cotó en cinc categories diferents, mantenir un índex de puresa del 95% en la detecció de fraccions de cotó superiors al 90% i implementar un sistema de detecció de peces de colors no llisos amb un 80% de puresa i capacitat de recuperació.

El projecte ha comptat amb el suport i la cofinançament de l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca dins del Pacte per a la Moda Circular. Des de RETEXCAT celebrem aquest avenç que ens acosta a un model més eficient i sostenible en la gestió del residu tèxtil.